Pyłek kwiatowy jako suplement diety.

Pyłek kwiatowy jako suplement diety.

Czym jest pyłek kwiatowy?

Prawie każdy z nas poznał już słodki smak miodu – przysmaku z dzieciństwa. Jednak nie wszyscy wiedzą, że pochodną miodu jest niezwykle wartościowy dla zdrowia pyłek kwiatowy. Jest produktem skutecznie wzmacniającym układ immunologiczny, czyli naszą odporność. Chroni więc skutecznie przed infekcjami i przeziębieniem. Pszczoły zbierają go z licznych kwiatów, łączą z nektarem i zanoszą do ula. Pszczelarze zbierają część pyłku w celu wysuszenia go i zamrożenia. Pyłek kwiatowy to bogactwo odżywczych witamin i wielu biologicznie aktywnych związków. Zawiera również białko, które stanowi podstawowy budulec dla naszego organizmu. Znajdziemy w nim także nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność oraz optymalizują pracę mózgu.

2

Właściwości pyłku

Surowy pyłek kwiatowy ma całą masę żywych enzymów, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Dzięki temu żywność nie fermentuje w jelitach, a my możemy czerpać korzyści z dobrze przyswojonych witamin i minerałów. Pyłek kwiatowy wykazuje korzystne dla zdrowia właściwości antybiotyczne, przeciwbólowe, przeciwmiażdżycowe, antyrakowe, przeciwzapalne, odtruwające, antydepresyjne.
Znany jest również z poprawiania zdolności uczenia się, zapamiętywania oraz koncentracji. Jeśli nasze ciało jest osłabione i odczuwamy chroniczne zmęczenie, warto sięgnąć po tą naturalną słodycz, która wzmacnia układ nerwowy. Zaleca się jego spożywanie szczególnie osobom po operacjach, przy rekonwalescencji, osobom wykonującym ciężkie prace fizyczne oraz umysłowe. Pyłek kwiatowy neutralizuje wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia się organizmu. Sprzyja również prawidłowej pracy wątroby oraz pomaga organizmowi w procesie likwidacji szkodliwych produktów przemiany materii.

 

About author